De starkaste överlever…


Efter denna vinter så kommer vi på Djurskyddet Örnsköldsvik att ta hand om ett stort antal katter. De katter som kommer att hamna i våra händer efter denna vinter kommer att vara de starkaste individerna. Om de hade varit människor hade vi kallat dem för överlevare.
Det kommer att vara de som har överlevt trots extremt dåliga odds. Det är de som har klarat att hitta skydd och mat trots meterdjup snö och temperaturer så låga som -30 grader.
Eller är det kanske de katterna med nio liv som vi hittar? De där katterna som det har pratats om i generationer. De som kan falla från ett flervåningshus och de överleva. De som du kan lämna kvar i sommarstugan på hösten och de överlever i det vilda för evigt. Eller de som du kan släppa ut från ditt hus för att de är för busiga, inte rumsrena eller för jobbiga när de blivit könsmogna och skriker efter en partner. Vi på Djurskyddet har en lång erfarenhet av katter och vi har aldrig mött dessa magiska katter med nio liv. Aldrig. Vet ni varför? För att de inte existerar.
Kan det vara vår tids största myt att katten har nio liv? Något som farfar, mormor och den äldre generationen övertygade oss om att de kattungar som bodde i ladugården hade som specialkraft och hemligt vapen. De som det inte var game-over för utan de som bara tappade ett av de nio liven om de råkade i trubbel.
”De klarar sig på möss och hittar en varm sovplats i höet. De kan till och med ramla från toppen av den gamla tallen och klara sig galant”.
En föråldrad uppfattning som orsakat så oerhört mycket onödigt lidande. Katten är och har under väldigt lång tid varit ett domesticerat djur, ett husdjur med andra ord. Och vissa av oss tar det nog ett steg till och väljer att kalla dem familjemedlemmar. Kära familjemedlemmar med ett dyrbart liv. Ett liv som vi människor och tillika ägare tog ansvar för den dagen vi tog hem dem som små söta kattungar. Ett liv som vi har skyldighet att ge den omvårdnad och omtanke som det förväntas av en djurägare.
De som inte klarade denna vinter…
De katter som vi inte kommer att hitta efter denna vinter är de som blev fast i den meterdjupa snön. De som förfrös sina tassar och inte kunde ta ett steg till för att smärtan hindrade dem. De vars kroppar stängde av p.g.a. att de inte kunde jaga några möss och därmed levde i ett konstant svält-tillstånd. För mössen befinner sig under byggnader och de byggnaderna har drivit igen av snö. Organen slås sakta ut och det finns bara ett slut och det slutet är inte ett lyckligt sådant i en varm hög av hö. De sluter sina ögon i smärta och snön driver över dem tills det inte finns ett spår kvar av den en gång så söta kattungen.
Var är människan då? Var är du som skulle ta ditt ansvar och vårda detta liv ömt och ta hand om din familjemedlem? Vi på Djurskyddet omhändertar årligen ett stort antal katter som blivit hemlösa och har levt under fruktansvärda förhållanden. Katter som har vandrat mellan hus och gård i åratal i jakt på mat och skydd. Tro inget annat än att folk är medvetna om att dessa katter rör sig där i utkanterna av deras gårdar och hus. Dessa katter syns och hörs. För ibland så är dessa katter så desperata i sin jakt på mat och skydd att de tar mod till sig för att komma upp på altaner och farstukvistar i hopp om att få i sig en matbit. Så folk ser dem. Och i de flesta fall blir vi kontaktade, men det händer för ofta att vi inte blir det. Dessa katter är ofta skyldiga till att grannen eller den egna katten år efter år får kattungar. Nya kullar med söta små kattungar kommer på löpande band. De hamnar hos nya ägare och 3 av 4 får säkert kärleksfulla sådana som tar sitt ansvar och kastrerar och ID-märker dem. Men en av dem blir aldrig någons familjemedlem. En av dem hamnar på gatan och kommer att gå samma grymma öde till möte som pappa eller mamma gjorde. Och på det här sättet fortsätter det.
Vi på Djurskyddet arbetar ideellt med att fånga in och vårda dessa katter som lever som hemlösa. Vi ger dem den vård de behöver, vi ger dem kärlek och vi ger dem en andra chans. De flesta av dem hamnar till slut hos den där kärleksfulla familjen som ser dem som en familjemedlem. Vi bekostar vård, mat, kastrering och ID-märkning av dessa djur. Vi gör det som skulle ha gjorts mot dem redan i början. Vi återställer alla fel som gjorts mot dem och gör rätt mot dessa individer.
När vi kommer hem från våra 7-16 jobb och Djurskyddets jourtelefon ringer så sätter vi oss i bilen och hämtar dessa katter som inget hem har. Vi ställer klockan var tredje timma nattetid för att åka och vittja fällor som vi har utplacerade där någon vänlig själ har skymtat en hemlösa katt. Dygnet runt, året runt gör vi detta. Kvällar, helger, julafton, midsommarafton, vi finns alltid tillgängliga för att hjälpa. Och varje gång vi åker för att hämta en katt så kommer samma tanke upp: Vem har övergivit denna katt? Var det någon som inte hade de finansiella möjligheterna som krävdes för att kastrera och ID-märka sin katt? Eller var det någon som tröttnade och helt enkelt öppnade dörren, stängde den och aldrig öppnade den för katten igen? Det får vi sällan veta.
Var är du?
Och vad gör den människan just nu? Just NU när vi sitter i bilen med denna lilla varelse som skakar av rädsla, kyla och hunger. Och varför hade den personen inte kastrerat och ID-märkt sin katt? Vad än orsaken var till att beslutet fattades att kastrering, ID-märkning och ett livslångt åtagande inte var aktuellt – så sitter vi just då med resultatet av det beslutet i bilen. Många gånger så är vi tvungna att åka raka vägen till veterinär för att kattens hälsotillstånd är så pass dåligt att vi inte vet om den överlever natten. Och när beslutet i samråd med veterinär tas att denna katt ska få somna in, då finns vi där för din katt. Vi finns vid dennes sida när den sakta tassar över regnbågsbron. Vi finns där när smärtan släpper och lidandet är över. Vi finns där – inte DU som lovade att ta ditt ansvar för detta liv. Vi på Djurskyddet sitter där på vår lediga tid med tårar som bränner hårt under ögonlocken. Tårar av sorg, oförståelse och frustration. Tårarna rinner för att vi inte visste i tid att någon behövde vår hjälp.
Detta är baksidan av att folk inte tar sitt ansvar och kastrerar och ID märker sina katter. Det onödiga lidandet dessa katter utsätts för. Och det är verkligheten – okastrerade och icke ID-märkta katter utgör större delen av de ärenden som inkommer till oss.
Det goda livet…
Det finns dock solskenshistorier. De ärenden som värmer våra hjärtan när allt känns hopplöst och lidandet känns oändligt. De individer som vi hjälpt tillbaka till livet, de som har fått en andra chans. De är anledningen till att vi gör detta – för att göra den skillnaden som krävs. De som fått nya hem där de är älskade, det är vad som driver oss. Tanken på att det finns många fler därute som vi kan hjälpa och ge det goda livet är vårt enda bränsle. De är anledningen till att vi kliver upp 02:30 för att åka 4 mil enkel väg för att hämta en katt som gått i vår fälla, en katt driven av en extrem hunger som mot alla instinkter kliver in i en fälla…
Kattens värde och status måste stiga!
Och vi på Djurskyddet har en förhoppning om att katters status kommer att ske i takt med att folk blir medvetna om den positiva effekt det ger att kastrera sin katt. Detta oavsett om det är en hona eller hane. Och vi kan heller inte bortse från att det finns en ny föreskrift som började gälla den 15 juni 2020, som säger att du som kattägare är skyldig att se till att din utekatt inte kan föröka sig okontrollerat.
Tron på nio liv gör att vi skapar halva liv, inte ens ett helt liv. Så detta är en vädjan från Djurskyddet Örnsköldsvik, ideell förening som arbetar för att informera och öka katters status i vårt samhälle. Och vi vill att du som kattägare ska ta ditt ansvar och kastrera och ID-märka din katt. Att tro på vad de äldre generationerna gjorde till en sanning om katters odödlighet måste för evigt förpassas till det förflutna. De behöver oss människor för att leva ett bra liv. Att tro något annat är ett föråldrat tankesätt som vi hoppas att vi med denna text kan få er att förstå.
Vi som förening kommer under våren 2021 att gå ut med en kastreringskampanj där vi betalar en del av din katts kastrering och ID-märkning. Har du inte möjlighet att ta din katt till veterinären så är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Har du eller någon du känner inte möjlighet av olika anledningar att behålla en katt – kontakta oss så hjälper vi dig att omplacera din katt. Lämna den inte åt sitt öde. Till slut så hamnar den troligtvis i våra händer ändå.
Misstänker du att en katt på din gata eller i ditt område är hemlös eller på annat sätt far illa så ska du aldrig tveka över att kontakta oss. Vi arbetar under tystnadsplikt och har aldrig någon annan avsikt än att hjälpa.
Vi gör detta för djurens bästa. Alltid på djurens sida.
Med hopp om att år 2021 kommer att bli ett rekordår i antalet kastrerade katter och att vi kommer att få höra vår chip-läsare pipa varje gång vi hittar en bortsprungen katt.
Hjälp oss att informera din omgivning om vikten av att kastrera och ID-märka katter.

/Styrelsen Djurskyddet Örnsköldsvik.


Stöd gärna vårt ideella arbete:
Bli medlem
Skänk en gåva