Julen stundar

Bara runt hörnet har vi första advent och snabbt därefter kommer julhelgen. För många av oss innebär det mycket kärlek, roligheter och umgänge med familj, vänner och släkt. Julen kan också innebära ledighet och nedvarvning, men för oss tar jobbet inte någon paus. Katterna tar inte julledigt och kanske än mer får de kämpa på extra mycket. Snön och kylan har precis lagt sig och kommer vara kvar under flera månader framåt. För oss människor är det enkelt att ta på sig underställ, täckbyxor, dunjackor och powerstövlar men katterna kan inte klä på sig dessa varma och trygga kläderna. Istället söker de sig till översnöade skjul, letar mat som nu är svårt att få fram under all snö och tyvärr är det många katter som inte kan värma sig och möter en tråkig jul.

Julen i dagens samhälle handlar mycket om klapparna och spänningen om vad tomten kommer med i säcken när han knackar på dörren. Några som inte får några julklappar är de katter som fortfarande går ute i kylan täckta i snö.
Det DU kan hjälpa och stötta med är en julgåva till Djurskyddet Örnsköldsvik och katterna som idag redan bor på katthemmet och för de katter som kommer att flytta in framöver.

Den, enligt oss såklart, bästa julklappen tomten kan ge i år är ett medlemskap hos Djurskyddet Örnsköldsvik eller en gåva som oavkortat går till katterna på Lunnebo katthem. Det kan du göra genom att swisha till 123 602 18 85 (skriva gåva/gåvamedlemskap i meddelandefältet) eller sätta in din gåva på plusgiro 296523-4 och markera med ”gåva”. På så sätt kan vi hjälpa fler frusna katter som kan komma in till värmen och få fira jul med sina nya nära och kära.

På sidan https://djurskyddetornskoldsvik.com/djurskyddet-com-skank-en-gava/ hittar ni gåvobevis som ni kan ge i julklapp till din djurälskande vän, mamma, bror eller partner.

God Jul önskar Roffe tillsammans med Djurskyddet Örnsköldsvik och de hittills 153 katter vi och ni hjälpt i år.

Sommarens sammanfattning

Vi går nu in i hösten och sommaren börjar ta slut för i år. Det har hänt mycket under denna sommaren som vi nu tänkte sammanfatta.

För oss blev det en riktig kickstart i juni med att vi fick godkännande för att öppna ett katthem. Våra första katter var Pelle, Maja, Maj och Murre, de var en liten familj som tog de första tasstegen på katthemmet. Därefter rullade det på med katter på katthemmet. På katthemmet har vi sex stycken rum, tre karantänboxar för de som kommer utifrån och även ett sjukrum för de som kan ha någon sjukdom eller loppor till exempel och måste hållas från resterande katter. Katthemmet möjliggör mycket för vår verksamhet, medan jourhem fortfarande är otroligt viktiga för oss, gör katthemmet att vi kan hjälpa ännu fler katter.

Pelle och Maja

Under sommaren har vi, som vanligt, haft jour. Jour innebär att en i styrelsen har ansvar för att ta emot samtal och ärenden till vår jourtelefon, det kan vara allt ifrån en katt som setts gå i en by länge men inte har något hem till fiskmåsar. Ja det är en bred variation på ärenden för oss. I sommar är det några ärenden som har stuckit ut för oss, och jag tänkte nämna några:

Loppan. Hon var en liten kattunge, ca 4-6 veckor när hon hittades vid en grusväg i en mindre by utanför Örnsköldsvik. Innan vi hittade hennes mamma och syskon fick hon flytta till några av våra styrelsemedlemmar som matade henne var tredje timma med mjölkersättning. Det tog upp till en vecka av sökande innan hennes mamma, Layla, och två systrar, Lena och Lisa, hittades och det blev en familjereunion på katthemmet dit de alla flyttade.

Alla tre kattungar är tingade.

En annan händelse som stack ut var Mirre. Mirre är vår trettonåriga herre vars ägare stod på parkeringen till veterinären för att han skulle få somna in. De ringde till jourtelefonen och undrade om inte vi kunde ta emot honom, de såg att han hade många år kvar men att de själva inte hade möjlighet att ta hand om honom. Självklart sa vi och just nu mellanlandar han på katthemmet, där han har charmat många, innan han snart ska få flytta till sitt nya hem.

Mirre

Därutöver har vi firat 100 katter i augusti. Det är ett nytt rekord för oss och trots att det innebär mycket arbete är vi glada att ha kunna hjälpa så många katter. Förra året resulterade totalt i 104 katter på hela året och nu 2021 har vi spräckt den siffran redan i augusti. Det kommer inte heller ta stopp här utan vi har en hel höst framför oss med fler ärenden och händelser.

100 katter innebär också många utgifter, veterinär, foder och material för att katterna ska få de bästa förutsättningarna i framtiden. Tack vare alla fantastiska följare på sociala medier och våra medlemmar har vi under året vunnit olika tävlingar, som resulterat i intäkter för att kunna täcka dessa utgifter. Vi vann en tävling på Svedeas Facebooksida som innebar först och främst att vi blev framröstade som vinnare av alla katthem i Sverige, stor eloge till alla er. Sedan fick folk dela med sig av sina kattbilder för att generera hur mycket pengar i donation vi slutligen vann. Inför uppstart av katthemmet har vi haft ett helt fantastiskt supportsystem av folk som donerat allt från kattmat till kattklösträd till soffor. Vi är väldigt tacksamma för allt ni har hjälpt oss med och slutar aldrig förundras av ert engagemang.

Nu är det dags att kliva in i hösten och nya spännande utmaningar, bland annat att ta hand om en kattkoloni, hemlösa katters vecka som är under v. 43 och allt vad jouren innebär. Vi ser framemot att fortsätta jobba för katterna i höst och hoppas på att ni följer med på vår resa.

Bilder på några av de katter som fått nya hem i år från Djurskyddet.
Längst upp till vänster: Sylvia
Längst upp till höger: AnnLo
Nere till vänster: Sessan
Nere i mitten: Kiara
Nere till höger: MissyMo

De starkaste överlever…


Efter denna vinter så kommer vi på Djurskyddet Örnsköldsvik att ta hand om ett stort antal katter. De katter som kommer att hamna i våra händer efter denna vinter kommer att vara de starkaste individerna. Om de hade varit människor hade vi kallat dem för överlevare.
Det kommer att vara de som har överlevt trots extremt dåliga odds. Det är de som har klarat att hitta skydd och mat trots meterdjup snö och temperaturer så låga som -30 grader.
Eller är det kanske de katterna med nio liv som vi hittar? De där katterna som det har pratats om i generationer. De som kan falla från ett flervåningshus och de överleva. De som du kan lämna kvar i sommarstugan på hösten och de överlever i det vilda för evigt. Eller de som du kan släppa ut från ditt hus för att de är för busiga, inte rumsrena eller för jobbiga när de blivit könsmogna och skriker efter en partner. Vi på Djurskyddet har en lång erfarenhet av katter och vi har aldrig mött dessa magiska katter med nio liv. Aldrig. Vet ni varför? För att de inte existerar.
Kan det vara vår tids största myt att katten har nio liv? Något som farfar, mormor och den äldre generationen övertygade oss om att de kattungar som bodde i ladugården hade som specialkraft och hemligt vapen. De som det inte var game-over för utan de som bara tappade ett av de nio liven om de råkade i trubbel.
”De klarar sig på möss och hittar en varm sovplats i höet. De kan till och med ramla från toppen av den gamla tallen och klara sig galant”.
En föråldrad uppfattning som orsakat så oerhört mycket onödigt lidande. Katten är och har under väldigt lång tid varit ett domesticerat djur, ett husdjur med andra ord. Och vissa av oss tar det nog ett steg till och väljer att kalla dem familjemedlemmar. Kära familjemedlemmar med ett dyrbart liv. Ett liv som vi människor och tillika ägare tog ansvar för den dagen vi tog hem dem som små söta kattungar. Ett liv som vi har skyldighet att ge den omvårdnad och omtanke som det förväntas av en djurägare.
De som inte klarade denna vinter…
De katter som vi inte kommer att hitta efter denna vinter är de som blev fast i den meterdjupa snön. De som förfrös sina tassar och inte kunde ta ett steg till för att smärtan hindrade dem. De vars kroppar stängde av p.g.a. att de inte kunde jaga några möss och därmed levde i ett konstant svält-tillstånd. För mössen befinner sig under byggnader och de byggnaderna har drivit igen av snö. Organen slås sakta ut och det finns bara ett slut och det slutet är inte ett lyckligt sådant i en varm hög av hö. De sluter sina ögon i smärta och snön driver över dem tills det inte finns ett spår kvar av den en gång så söta kattungen.
Var är människan då? Var är du som skulle ta ditt ansvar och vårda detta liv ömt och ta hand om din familjemedlem? Vi på Djurskyddet omhändertar årligen ett stort antal katter som blivit hemlösa och har levt under fruktansvärda förhållanden. Katter som har vandrat mellan hus och gård i åratal i jakt på mat och skydd. Tro inget annat än att folk är medvetna om att dessa katter rör sig där i utkanterna av deras gårdar och hus. Dessa katter syns och hörs. För ibland så är dessa katter så desperata i sin jakt på mat och skydd att de tar mod till sig för att komma upp på altaner och farstukvistar i hopp om att få i sig en matbit. Så folk ser dem. Och i de flesta fall blir vi kontaktade, men det händer för ofta att vi inte blir det. Dessa katter är ofta skyldiga till att grannen eller den egna katten år efter år får kattungar. Nya kullar med söta små kattungar kommer på löpande band. De hamnar hos nya ägare och 3 av 4 får säkert kärleksfulla sådana som tar sitt ansvar och kastrerar och ID-märker dem. Men en av dem blir aldrig någons familjemedlem. En av dem hamnar på gatan och kommer att gå samma grymma öde till möte som pappa eller mamma gjorde. Och på det här sättet fortsätter det.
Vi på Djurskyddet arbetar ideellt med att fånga in och vårda dessa katter som lever som hemlösa. Vi ger dem den vård de behöver, vi ger dem kärlek och vi ger dem en andra chans. De flesta av dem hamnar till slut hos den där kärleksfulla familjen som ser dem som en familjemedlem. Vi bekostar vård, mat, kastrering och ID-märkning av dessa djur. Vi gör det som skulle ha gjorts mot dem redan i början. Vi återställer alla fel som gjorts mot dem och gör rätt mot dessa individer.
När vi kommer hem från våra 7-16 jobb och Djurskyddets jourtelefon ringer så sätter vi oss i bilen och hämtar dessa katter som inget hem har. Vi ställer klockan var tredje timma nattetid för att åka och vittja fällor som vi har utplacerade där någon vänlig själ har skymtat en hemlösa katt. Dygnet runt, året runt gör vi detta. Kvällar, helger, julafton, midsommarafton, vi finns alltid tillgängliga för att hjälpa. Och varje gång vi åker för att hämta en katt så kommer samma tanke upp: Vem har övergivit denna katt? Var det någon som inte hade de finansiella möjligheterna som krävdes för att kastrera och ID-märka sin katt? Eller var det någon som tröttnade och helt enkelt öppnade dörren, stängde den och aldrig öppnade den för katten igen? Det får vi sällan veta.
Var är du?
Och vad gör den människan just nu? Just NU när vi sitter i bilen med denna lilla varelse som skakar av rädsla, kyla och hunger. Och varför hade den personen inte kastrerat och ID-märkt sin katt? Vad än orsaken var till att beslutet fattades att kastrering, ID-märkning och ett livslångt åtagande inte var aktuellt – så sitter vi just då med resultatet av det beslutet i bilen. Många gånger så är vi tvungna att åka raka vägen till veterinär för att kattens hälsotillstånd är så pass dåligt att vi inte vet om den överlever natten. Och när beslutet i samråd med veterinär tas att denna katt ska få somna in, då finns vi där för din katt. Vi finns vid dennes sida när den sakta tassar över regnbågsbron. Vi finns där när smärtan släpper och lidandet är över. Vi finns där – inte DU som lovade att ta ditt ansvar för detta liv. Vi på Djurskyddet sitter där på vår lediga tid med tårar som bränner hårt under ögonlocken. Tårar av sorg, oförståelse och frustration. Tårarna rinner för att vi inte visste i tid att någon behövde vår hjälp.
Detta är baksidan av att folk inte tar sitt ansvar och kastrerar och ID märker sina katter. Det onödiga lidandet dessa katter utsätts för. Och det är verkligheten – okastrerade och icke ID-märkta katter utgör större delen av de ärenden som inkommer till oss.
Det goda livet…
Det finns dock solskenshistorier. De ärenden som värmer våra hjärtan när allt känns hopplöst och lidandet känns oändligt. De individer som vi hjälpt tillbaka till livet, de som har fått en andra chans. De är anledningen till att vi gör detta – för att göra den skillnaden som krävs. De som fått nya hem där de är älskade, det är vad som driver oss. Tanken på att det finns många fler därute som vi kan hjälpa och ge det goda livet är vårt enda bränsle. De är anledningen till att vi kliver upp 02:30 för att åka 4 mil enkel väg för att hämta en katt som gått i vår fälla, en katt driven av en extrem hunger som mot alla instinkter kliver in i en fälla…
Kattens värde och status måste stiga!
Och vi på Djurskyddet har en förhoppning om att katters status kommer att ske i takt med att folk blir medvetna om den positiva effekt det ger att kastrera sin katt. Detta oavsett om det är en hona eller hane. Och vi kan heller inte bortse från att det finns en ny föreskrift som började gälla den 15 juni 2020, som säger att du som kattägare är skyldig att se till att din utekatt inte kan föröka sig okontrollerat.
Tron på nio liv gör att vi skapar halva liv, inte ens ett helt liv. Så detta är en vädjan från Djurskyddet Örnsköldsvik, ideell förening som arbetar för att informera och öka katters status i vårt samhälle. Och vi vill att du som kattägare ska ta ditt ansvar och kastrera och ID-märka din katt. Att tro på vad de äldre generationerna gjorde till en sanning om katters odödlighet måste för evigt förpassas till det förflutna. De behöver oss människor för att leva ett bra liv. Att tro något annat är ett föråldrat tankesätt som vi hoppas att vi med denna text kan få er att förstå.
Vi som förening kommer under våren 2021 att gå ut med en kastreringskampanj där vi betalar en del av din katts kastrering och ID-märkning. Har du inte möjlighet att ta din katt till veterinären så är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Har du eller någon du känner inte möjlighet av olika anledningar att behålla en katt – kontakta oss så hjälper vi dig att omplacera din katt. Lämna den inte åt sitt öde. Till slut så hamnar den troligtvis i våra händer ändå.
Misstänker du att en katt på din gata eller i ditt område är hemlös eller på annat sätt far illa så ska du aldrig tveka över att kontakta oss. Vi arbetar under tystnadsplikt och har aldrig någon annan avsikt än att hjälpa.
Vi gör detta för djurens bästa. Alltid på djurens sida.
Med hopp om att år 2021 kommer att bli ett rekordår i antalet kastrerade katter och att vi kommer att få höra vår chip-läsare pipa varje gång vi hittar en bortsprungen katt.
Hjälp oss att informera din omgivning om vikten av att kastrera och ID-märka katter.

/Styrelsen Djurskyddet Örnsköldsvik.


Stöd gärna vårt ideella arbete:
Bli medlem
Skänk en gåva

Nya katter som söker för-alltid-hem!

Nu har vi uppdaterat hemsidan med fler katter som är redo att flytta till sina nya hem. Många av dem är individer som vi omhändertog från en stor koloni i höstas. De har nu besökt veterinär och blivit kastrerade och ID-märkta. De har även tillbringat några månader i jourhem bland människor och börjar acklimatisera sig till sina nya liv som familjemedlemmar.

De är nu redo att ta nästa steg på sina livs resor, steget till en egen familj där de får all kärlek och omsorg som de så innerligt förtjänar… resten av deras liv!

Katter till salu – Ideell förening (djurskyddetornskoldsvik.com)

”Ett hem utan en katt är bara ett hus”

Hemlösa katters vecka

På initiativ av MJAU så infaller Hemlösa katters vecka för fjärde året i rad. 75 katthem engagerar sig i Hemlösa katters vecka 2020. Temaveckan som riktar ljuset mot Sveriges över 100 000 hemlösa katter och alla de katthem som gör sitt yttersta för att hjälpa dem. Vi på Djurskyddet Örnsköldsvik vill uppmärksamma denna vecka även i Örnsköldsvik. Och du kan under denna vecka skänka en gåva till hemlösa katter, endera genom att skänka kattmat eller en valfri gåva på någon av nedanstående butiker:

¤ STORA COOP: Där kommer det att finnas en insamlingslåda som är utformad som en Mjau tetraförpackning, där kan du köpa Mjaus kattmat och lämna i lådan. Detta går sedan direkt till Djurskyddet Örnsköldsvik och våra katter i deras jourhem.

¤ REGINAS ZOOHÖRNA: Tisdag 20/10 finns vi på Reginas Zoohörna mellan kl 12-18.

¤ NATURLIGA NORRLAND: Torsdag 22/10 finns vi på Naturliga Norrland mellan kl 15-18.

Vi finns på plats hos ovanstående samarbetspartners under ovan angivna tider. Kom in och prata med oss om Djurskyddet och vårt arbete med hemlösa katter. De kommer även att bidra till Djurskyddet Örnsköldsvik på olika sätt under Hemlösa katters vecka. Så stöd våra lokala djurbutiker och stöd Djurskyddet Örnsköldsvik samtidigt! ❤️

Mer information om Hemlösa katters vecka hittar du här: https://www.mjau.se/kattliv/hemlosa-katter/

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT SKAFFA KATT?

Då finns det en hel del att tänka på! Många har varit hemma extra mycket under coronapandemin och har börjat gå i tankarna att skaffa katt. Men glöm inte att tänka långsiktigt!

Våra lokalföreningar gör ett fantastiskt arbete med att omplacera hemlösa katter till nya hem. På vår hemsida djurskyddet.se kan du läsa om våra tips till nyblivande djurägare, hitta din närmsta lokalförening och läsa om hur du kan stötta vårt arbete för de hemlösa djuren!

Hör intervjun med Ordöförande Pia Bäckström på Djurskyddet Örnsköldsvik som berättar att vi senaste tiden blivit nerringda av personer som hittat hemlösa katter 👇

LÄNK till Sveriges Radio

Nu ska utekatter kastreras!

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

– Att det nu blir tydligt att katters reproduktion måste begränsas är mycket glädjande och något vi arbetat för. Det är oerhört viktigt i arbetet för att minska lidandet som är förknippat med att så många katter är hemlösa, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

För två år sedan uppvaktade Djurens Rätt tillsammans med andra organisationer Miljö- och jordbruksutskottet. 40 867 namnunderskrifter från Djurens Rätt överlämnades till stöd för bland annat obligatorisk kastrering av katter som rör sig utomhus.

Foto av Mochamad Wildan på Pexels.com

Djurens Rätt har under föreskriftsarbetet bidragit med kunskap och synpunkter, i Jordbruksverkets samrådsgrupp och som remissinstans. Enligt Jordbruksverket är målet med de nya reglerna att stärka djurskyddet för hundar och katter, anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen, tydliggöra hundar och katters behov, tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens samt underlätta för djurhållaren följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

– Andra nödvändiga pusselbitar i arbetet för att minska katters lidande och höja deras status är obligatorisk ID-märkning och registrering av katter, vilket vi inväntar beslut om från regeringen, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

Enligt den nya föreskriften ska djurhållaren: ”vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för”, vilket innebär att katter som rör sig fritt utomhus ”bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat”.

Regeringens utredning om märkning och registrering av katter presenterades i september 2019 och utredaren föreslog att ett krav på obligatorisk märkning och registrering av katter införs. Utredaren konstaterade att det under utredningen framkommit att det råder enighet bland ansvariga myndigheter och engagerade frivilligorganisationer om att detta är ett nödvändigt steg på vägen för att komma tillrätta med problemet med hemlösa katter.

I den nya djurskyddslagen från 2019 är det tydligt att djur inte får överges. Jordbruksverkets nya föreskrift som träder i kraft den 15 juni klargör att oplanerad reproduktion hos katter som rör sig utomhus ska förhindras.