Nya katter som söker för-alltid-hem!

Nu har vi uppdaterat hemsidan med fler katter som är redo att flytta till sina nya hem. Många av dem är individer som vi omhändertog från en stor koloni i höstas. De har nu besökt veterinär och blivit kastrerade och ID-märkta. De har även tillbringat några månader i jourhem bland människor och börjar acklimatisera sig till sina nya liv som familjemedlemmar.

De är nu redo att ta nästa steg på sina livs resor, steget till en egen familj där de får all kärlek och omsorg som de så innerligt förtjänar… resten av deras liv!

Katter till salu – Ideell förening (djurskyddetornskoldsvik.com)

”Ett hem utan en katt är bara ett hus”

Hemlösa katters vecka

På initiativ av MJAU så infaller Hemlösa katters vecka för fjärde året i rad. 75 katthem engagerar sig i Hemlösa katters vecka 2020. Temaveckan som riktar ljuset mot Sveriges över 100 000 hemlösa katter och alla de katthem som gör sitt yttersta för att hjälpa dem. Vi på Djurskyddet Örnsköldsvik vill uppmärksamma denna vecka även i Örnsköldsvik. Och du kan under denna vecka skänka en gåva till hemlösa katter, endera genom att skänka kattmat eller en valfri gåva på någon av nedanstående butiker:

¤ STORA COOP: Där kommer det att finnas en insamlingslåda som är utformad som en Mjau tetraförpackning, där kan du köpa Mjaus kattmat och lämna i lådan. Detta går sedan direkt till Djurskyddet Örnsköldsvik och våra katter i deras jourhem.

¤ REGINAS ZOOHÖRNA: Tisdag 20/10 finns vi på Reginas Zoohörna mellan kl 12-18.

¤ NATURLIGA NORRLAND: Torsdag 22/10 finns vi på Naturliga Norrland mellan kl 15-18.

Vi finns på plats hos ovanstående samarbetspartners under ovan angivna tider. Kom in och prata med oss om Djurskyddet och vårt arbete med hemlösa katter. De kommer även att bidra till Djurskyddet Örnsköldsvik på olika sätt under Hemlösa katters vecka. Så stöd våra lokala djurbutiker och stöd Djurskyddet Örnsköldsvik samtidigt! ❤️

Mer information om Hemlösa katters vecka hittar du här: https://www.mjau.se/kattliv/hemlosa-katter/

ÄR DU INTRESSERAD AV ATT SKAFFA KATT?

Då finns det en hel del att tänka på! Många har varit hemma extra mycket under coronapandemin och har börjat gå i tankarna att skaffa katt. Men glöm inte att tänka långsiktigt!

Våra lokalföreningar gör ett fantastiskt arbete med att omplacera hemlösa katter till nya hem. På vår hemsida djurskyddet.se kan du läsa om våra tips till nyblivande djurägare, hitta din närmsta lokalförening och läsa om hur du kan stötta vårt arbete för de hemlösa djuren!

Hör intervjun med Ordöförande Pia Bäckström på Djurskyddet Örnsköldsvik som berättar att vi senaste tiden blivit nerringda av personer som hittat hemlösa katter 👇

LÄNK till Sveriges Radio

Nu ska utekatter kastreras!

Jordbruksverket har beslutat om nya djurskyddsregler om hållning av hundar och katter. Den 15 juni börjar de nya reglerna att gälla. En viktig del av den nya föreskriften är att det blir tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

– Att det nu blir tydligt att katters reproduktion måste begränsas är mycket glädjande och något vi arbetat för. Det är oerhört viktigt i arbetet för att minska lidandet som är förknippat med att så många katter är hemlösa, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

För två år sedan uppvaktade Djurens Rätt tillsammans med andra organisationer Miljö- och jordbruksutskottet. 40 867 namnunderskrifter från Djurens Rätt överlämnades till stöd för bland annat obligatorisk kastrering av katter som rör sig utomhus.

Foto av Mochamad Wildan på Pexels.com

Djurens Rätt har under föreskriftsarbetet bidragit med kunskap och synpunkter, i Jordbruksverkets samrådsgrupp och som remissinstans. Enligt Jordbruksverket är målet med de nya reglerna att stärka djurskyddet för hundar och katter, anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen, tydliggöra hundar och katters behov, tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens samt underlätta för djurhållaren följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

– Andra nödvändiga pusselbitar i arbetet för att minska katters lidande och höja deras status är obligatorisk ID-märkning och registrering av katter, vilket vi inväntar beslut om från regeringen, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

Enligt den nya föreskriften ska djurhållaren: ”vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för”, vilket innebär att katter som rör sig fritt utomhus ”bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat”.

Regeringens utredning om märkning och registrering av katter presenterades i september 2019 och utredaren föreslog att ett krav på obligatorisk märkning och registrering av katter införs. Utredaren konstaterade att det under utredningen framkommit att det råder enighet bland ansvariga myndigheter och engagerade frivilligorganisationer om att detta är ett nödvändigt steg på vägen för att komma tillrätta med problemet med hemlösa katter.

I den nya djurskyddslagen från 2019 är det tydligt att djur inte får överges. Jordbruksverkets nya föreskrift som träder i kraft den 15 juni klargör att oplanerad reproduktion hos katter som rör sig utomhus ska förhindras.